Technik żywienia i usług gastronomicznych
Jeśli interesujesz się kulinariami, a jednocześnie chcesz zdobyć solidne wykształcenie zawodowe, to kierunek Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę!
Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją cukierniczą stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich, którzy w przyszłości wiążą swoją karierę z cukiernictwem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych.
Nauka umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Uczeń potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
Kwalifikacje zdobyte na profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym: język angielski i geografia.
Dlaczego warto wybrać naszą placówkę:
Przygotuj się na fascynującą podróż kulinarną! Nasza szkoła ma wszystko, czego potrzebujesz, aby rozwijać swoje umiejętności gastronomiczne. Wyobraź sobie pracownię, w której odbywają się zajęcia praktyczne. Wyposażona jest w najnowocześniejszy sprzęt, który pozwoli Ci eksperymentować i tworzyć smakowite dania. Nasi nauczyciele są ekspertami w dziedzinie gastronomii. Posiadają rozległą wiedzę teoretyczną i praktyczną, dzięki czemu będą Cię prowadzić przez tajniki sztuki kulinarnej. Ale to nie wszystko! Nasza multimedialna czytelnia to miejsce, w którym możesz zgłębiać tajniki gastronomii. Skorzystaj z dostępu do Internetu, odkryj inspirujące artykuły i najnowsze trendy kulinarne. Odwiedzając naszą bibliotekę, znajdziesz niezliczone materiały, książki i podręczniki związane z żywieniem, przygotowywaniem potraw i napojów, oraz usługami gastronomicznymi.
A jeśli lubisz rywalizację, to jesteśmy miejscem dla Ciebie! Organizujemy wiele konkursów przedmiotowych, zarówno lokalnych, jak i ogólnopolskich. To doskonała okazja, aby pokazać swoje umiejętności i spotkać się z pasjonatami kulinariów. Czekają na Ciebie emocje i nagrody!
Umiejętności zdobyte po naszym technikum:
- Zasady zdrowego odżywiania, przechowywania żywności,
- Umiejętność przyrządzania potraw i zasady jej podawania,
- Aranżacja stołu i potraw na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
- Znajomość zasad i działań założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszym od konkurencji,
- Zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych,
- Zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
- Odbyta praktyka zawodowa w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.
Perspektywy zatrudnienia